Prosjekt gardiner til Tollerodden

nanne vever

Primus motor for prosjektet: Nanne Nielsen

Larvik Husflidslag hadde sommeravslutting på Tollerodden 2014. Vi hadde flott omvisning med Per Thorstensen og Hilde L. Borgir. Det var mange rom som var ferdig restaurert og vi var imponerte. Da vi kom til Tolderens sengekammer fikk ideen om å veve gardiner til dette rommet.

DSC_0111Inger Johanne Hillestad drar linen av garnvinnen

Vi hadde en del gammel lin liggende som ingen riktig visste hva vi skulle bruke til. Avtale om å veve gardiner ble gjort med Hilde Borgir og Oddrun Thorstensen høsten 2014. Bomullsrenning ble innkjøpt. Linen har en historie som gjør gardinene spennende. Den ble dyrket på Østby i Tjølling av Lise Ludvigsen og Gerd Rustad, to medlemmer av husflidslaget. Den ble dyrket en gang mellom 1945 og 1950. De sendte linen til spinning, men brukte den aldri og ga den derfor til vevringen i Larvik Husflidslag. Den har siden vært med på flyttelass, først fra sidebygningen på Tollerodden til Sigurdsgate 4 og så til Øvre Verksgård.

 

spoling2Spoleapparat og garnvinne med en veldig tufsete linhespe

Fra 1963 til 1997 var det vevstue på Tollerodden i sidebygningen der Marys stuer og kjøkkenet er i dag. De siste årene flyttet veven opp i 2. etg. Før flytting til «Rampa» i Sigurdsgt. 4. Vi likte oss godt på Tollerodden tross at hovedbygget forfalt og byens «løse fugler» holdt til der. Vi som vevde der, mener at hadde ikke vi vært tilstede i sidebygningen, så hadde det nok ikke vært noe å restaurere. Etter at renningen var ferdig, tok vi fatt på å spole linen. Den var på store hesper, men vi hadde heldigvis en stor garnvinne. Arbeidet tok lang tid siden linen hadde tufset seg og vi måtte være en til å spole og en til å dra linen rundt på vinnen.

 

DSC_0025Børsting og framknytting av renning

Det ble mye smett, men etter 40 timer var vi ferdig med spolingen. 25 av disse timene var vi to, og arbeidet gikk fortere unna, enn ved bare en til arbeidet. Ingrid Altern, Frida Hybbestad og Inger Johanne Hillestad hjalp til ved garnvinnen mens Nanne Nielsen satt ved spoleapparatet.

DSC_0117Frida Hybbestad er godt i gang med prøveveven

Så begynte prøvevevingen. Frida Hybbestad og Nanne Nielsen var de som vevde. Etter nedklipping, vasking, stivng og stryking var det på tide å invitere Oddrun Thorstensen og Hilde Borgir for godkjenning. De godtok prøven uten stiving og vi satte i gang med å veve gardinene. Renningen var på 30 meter, vi hadde brukt ca 1.50 m på prøven og hadde rikelig igjen til tre vinduer. Med krymp skulle hvert fag veves 3.15 m og vi trengte seks høyder.

nanne klipperFerdig! Nå klippes det ned

Hver 50 cm tok to timer å veve. Dette pga. fire forskjellige tykkelser og kvaliteter på linen som skulle jevnt fordeles. Mønsteret vi vevde heter Myggtjeld og er et gammelt mønster. Etter at fire høyder var vevd, ble det til at Nanne Nielsen vevde alle seks høydene. Det er med glede vi gir tilbake til Tollerodden noe for alle de årene vi fikk være der å veve.

Vi takker for tilliten.

Myggtjeld gir ett uttrykk i veven, og et helt annet etter vask

vev1I veven

vev2

Etter vask