Møte: Rotfrukter (med oppskrifter)

Vi startet opp høstsesongen 4. september med medlemsmøte med tema “Rotfrukter”.

Foredragsholder var Astri Tvedten Lian og vi fikk en flott innføring i de mange rotfruktene vi har tilgjengelig, hva de kan brukes til og nærings – og vitamininnhold.

 

Astri Tvedten Lian (i front på bildet) er medlem i Larvik Husflidslag, og også medlem i Bygdekvinnelaget. Bygdekvinnelaget har i 2012 tema Rotfrukter, og i tillegg til foredrag, hadde Astri laget en stor mengde nydelige tapasretter til dette møtet. Alle oppskriftene er Astri Tvedten Lians og publisert med hennes tillatelse.

Etter dette flotte foredraget, og fantastiske matrettene, er det rimelig å anta at det i tiden fremover blir mye større handel av rotfrukter i Larviksområdet.

En stor takk til Astri for flott arrangement!

 

 

GULROT-PATE  m/ CREME FRAICHE –LOKK

2-3 sjalottløk
½ ss smør
½ kg gulrøtter
2 dl vann
3 dl appelsinjuice
4 egg
1 ss smør
1 dl kremfløte
salt, pepper, sukker?
¼ ts muskat
2 dl lett crème fraiche, til lokk

Framgangsmåte:

Skrell og del opp løken og blank den i ½ ss smør i kjele. Kok den sammen med skrelte og delte gulrøtter i vann og appelsinjuice til alt er mørt. Sil godt fra væsken. Mos den varme massen sammen med 1 ss smør og fløten, avkjøl litt før eggene og det øvrige blandes godt inn. Kle en brødform eller en liten rund form med bakepapir og ha pure-massen oppi. Legg på et lokk med crème fraiche som jevnes lett ut med en slikkepott. Stekes i vannbad ved 150 grader i ca. 30 min. Prøv med kniv om massen er stivnet. Avkjøles i formen før den løftes ut med papiret. Skjær opp i snitter og pynt med gulrotkrøller.

GULROTKRØLLER

Lag langsgående strimler av gulrøttene med aspargesskreller, ostehøvel eller potetskreller. Legg dem i kaldt vann før de får et raskt oppkok i vann tilsatt litt sitronsaft og noen dråper god olje. Avkjøles raskt i bolle med kaldt vann. Om en ønsker helt runde krøller, rulles hver og en strimmel rundt et par fingre etter avkjøling.

 

KÅLROTHJERTER

Skrell og skjær en liten kålrot i cm tykke skiver
Has i kasserolle, dekkes med appelsinjucie, ha i en bit fersk ingefær, ca2 cm
1 ss smør
Kokes knapt møre
Stikk ut hjerter med pepperkakeform

URTESMØR

Bland majonesmykt smør med urtesalt og litt finreven pepperrot
Has i sprøytepose og legges på tapastallerkenen

GULROTBRØD

6 dlvann, kaldt
1 ts salt
50 gsmør
3 gulrøtter
3 dlstore havregryn
2 dlbyggmel
25 gjær
Hvetemel til passe deig

Framgangsmåte

Som for vanlig gjærdeig, men med kald væske og lang heving.
Dette utvikler saftig gjærbakst med god smak. Eltes sammen
Stekes som brød i form eller som rundstykker
Langheves minst 5 timer
Formes til brød i form som stekes ved 200 grader i ca 45 minutter eller til rundstykker som stekes ved 220 grader i ca 10-|15 minutter.

Rødbeter med chevre

Rødbeter
Chevre
Reddik
Timianhonning

Bruk små rødbeter, enten rå som kokes med skrellet på til de er møre, eller ferdigkokte fra grønnsakdisken. Deles i tynne skiver som tørkes med tørkerull for å få bort overflødig saft.
Legg skivene flatt utover på et stekebrett. Chevre skjæres i skiver og legges på rødbetskivene.
Gratineres i ovn på 220 grader til de har fått litt farge.
Ved servering legges en tynn skive reddik på osten.
Timianhonnig risles over.

Friterte skonsonnerøtter

Skrell røttene og legg dem i vann tilsatt sitronsaft, så de ikke blir mørke.
Lag strimler på langs med ostehøvel eller aspargesskreller, og legg dem i sitronvannet. Varm litt solsikkeolje i en kjele for fritering. Tørk røttene i papir og legg dem i gryta i små porsjoner, stek dem gyldne. Dette går raskt. Legges på tørkepapir.

Nydelig som garnityr til suppe.

Røtter i skinkepose

Gulrot, kålrot, selleri, jordskokk, rødbet
Rund spekeskinke
Vellagret Jalsberg
Purre
Merian

Bruk en blanding av grovt revne røtter, legg revne røtter på midten av spekeskinka, dryss på litt Jarlsberg og tørket merian. Knyt sammen  med en strimmel med purre.

Stekes ved 200 grader 5- 10 minutt til skinken er gyllen og sprø.

RØTTER I KARAMELLISERT MARINADE

Marinade:

4 dl sukker
1 dl vann
4 ss epleeddik
1 ½ dl saltredusert soyasaus
1 lime, revet skall og saft
3 ts reven ingefærrot
1 dl sesamfrø
Ca. 100 gram sellerirot eller annen hvit rot
Ca. 100 gram kålrot eller rødbete
Ca. 100 gram gulrot

Fremgangsmåte

Sukker og vann has i kjele og kokes til lys karamell. Ha i epledrikk og soyasaus og reduser mengden til halve ved å koke den inn. Ha i revet skall og saft av lime. Avkjøl. I mellomtiden ristes sesamfrøene lett i tørr stekepanne til gyldne. Ha dem i marinaden. ( Marinaden rekker til flere porsjoner, men er holdbar.)

Røttene rives grovt på et håndkle for å samle opp væske og marineres med ca. 2 ss marinade. La det trekke ca. 1 time før alt legges i en passende ringform eller 1- 2 spiseskjeer på hver tallerken.

SØTPOTETPLETTER

Ca. 200 g søtpotet
vann
1-2 egg
1 ss hvetemel
½ ts salt
¼ ts pepper
2 ts sitronsaft
olje eller smør til steking

Garnityr:
røket laks eller ørret i skiver
pepperrot
crème fraiche

FREMGANGSMÅTE

Skrell, del opp og kok potetene i vann til de er møre. Hell av vannet og damp dem tørre. Mos med stavmikser og bland det øvrige inn for hånd. Stekes gyllne på begge sider ved svak varme. Snu forsiktig. En liten skive røket laks/ørret vikles til en liten sylinder som settes opp på hver plett. Bland reven pepperrot inn i crème fraiche ( smak til ) og fylles opp i sylinderen.

 

SUPPE PÅ HVITE RØTTER

½ kg hvite røtter i blanding, for eks. jordskokk, selleri, pastinakk, (persille, skorsonerrot)
2 sjalottløk
1 ss smør
1 middels potet
½ l kyllingkraft (økologisk terning pluss vann)
½ l matfløte
salt, pepper
ca. 2 ts. sitronsaft

Framgangsmåte:

Skrell og skjær opp røtter og løk som blankes i smør i kjele. Potet skrelles og deles opp og has i kjelen.  Ha på kraft og kok til alt er mørt. Mos det hele med stavmikser. Sper med matfløte til riktig konsistens og kok lett opp. Smak til med salt, pepper og sitron. Serveres med fritert skorsonerrot.